Пазарджишки фотограф победи в конкурс на Европарламента
Пазарджишки фотограф победи в конкурс на Европарламента / netinfo

Пазарджишкият фотограф Никола Колев спечели със снимката си „Въртяжка“ конкурса #EU4CULTURE, съобщава на сайта си Информационното бюро на Европейския парламент в България. Кадърът, избран за победител, ще се прожектира в паузите на 3D мапинг спектакъла по повод Деня на Европа, който ще се проведе на фасадата на Министерския съвет в София. Фотосът на Колев, отразяващ богатството на българския фолклор, ще бъде част от разказа за европейското културно наследство.

В седмиците преди предстоящия европейски празник, Бюрото на ЕП в България организира във Фейсбук конкурс за снимка или рисунка #EU4CULTURE. Граждани от цялата страна показаха европейското културно наследство през техния поглед. Победителите вече са избрани и техните изображения ще станат част от голямото 3D мапинг шоу.

3D мапинг шоуто ще се проведе в Деня на Европа 9 май. Прожекцията „Днешният ден“, в която ще участва снимката на Никола Колев, е посветена на Европейската година на културното наследство и първото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Началото е в 21.30 часа и всички желаещи да станат част от това единствено по рода си изживяване трябва само да отидат на площад „Независимост“ в столицата. Достъпът е свободен.

Никола Колев се е включил в конкурса с три свои снимки. „Въртяжка“ е направена на маскарадните игри в Попинци, където е запазен стар колоритен обичай със същото наименование. Самият кадър показва по уникален начин традицията, красотата на българката, естетиката на националната носия. Интересна подробност при него е, че не е професионален фотограф, но с невероятния си талант печели редица конкурси. Негово дело е поредица от десетки хиляди фотоси, запечатали красотата на Пазарджик и околни селища.