Пазарджик отказа съвременно сметище с европари
Пазарджик отказа съвременно сметище с европари / netinfo

Пазарджишките общински съветници не приеха предложението в общината да бъде изградено депо за твърди битови отпадъци със средства по проект на ИСПА.

По този начин те обрекоха данъкоплатците на висока такса смет, тъй като общината ще трябва да осигури сама средствата, около 12 милиона евро, коментираха екоексперти. Според изискванията на ЕС съвременното депо трябва да бъде изградено до 2009 година.

За да убеждава в предимствата на изграждането на съвременно депо с европари бе дошъл лично заместник-министърът на екологията и водите Йордан Дардов и областният управител на Пазарджик Ангел Чолаков.

При анонимното гласуване на общинските съветници 18 гласа бяха „за“ предложението , 8 „против“ и 10- „въздържали се“.

Спорът се разгоря около предложението за основната площадка на депото в с.Алеко Константиново, където е сегашното сметище, и за алтернативна площадка – терен в с. Главиница, както и за това, защо именно край Пазарджик трябва да площадката за целия боклук на 9 общини.

Преди сесията в ОбС е била представена протестна подписка от 600 жители на село Алеко Константиново, които са против депото. Официално становище от кмета на селото не е депозирано в ОбС, а това прави незаконосъобразно евентуално решение на съветниците. Жителите на длугото село Главиница също портестират.

Според зам. министъра на екологията и водите Йордан Дардов решението на общинските съветници е много закъсняло и „последният влак отдавна е заминал“. За Дарик радио той обясни, че държавата няма други механизми да накара общината да си гласува решението за сметище със средства по ИСПА, освен да я санкционира.

Според областния управител Ангел Чолаков Пазарджик е генератор на 55% от общия отпадък и е логично депото да е в Пазарджик.