Партиите не се разбраха за секретар и председател на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Пловдив.

Кметът Здравко Димитров проведе консултации, съгласно разпоредбите в Изборния кодекс и решение на Централната избирателна комисия (ЦИК), за избор на състав на ОИК, съобщиха от Общината. 

Росица Матева: В Изборния кодекс не беше предвидено машинно гласуване на местни избори

На консултациите участваха представители на всички партии и коалиции от 49-ото Народно събрание - Радослава Ташкова от ГЕРБ-СДС, Николай Гюров от „Продължаваме промяната - Демократична България", Ангел Георгиев от „Възраждане", Росица Кавърджикова от ДПС, Калин Милчев и Иван Петков от „ БСП за България", Димитър Арнаудов от „Има такъв народ".

Съставът на ОИК-Пловдив е от 27 членове, от които един председател и един секретар, минимум двама зам.-председатели (максимум четирима) и 23-ма членове. Решение на ЦИК определя и съотношението на партиите в комисията - ГЕРБ-СДС - 8, коалиция „Продължаваме промяната- Демократична България" - 7, „Възраждане" - 4, ДПС - 4, „БСП за България" - 3, „Има такъв народ" - 1. 

За заместник–председатели на ОИК бяха предложени представители от ИТН и БСП. Партиите не постигнаха съгласие за председател и секретар на комисията. Това се случи след като от ГЕРБ-СДС и ППДБ предложиха своите кандидатури за секретар, а „Възраждане" и ДПС своите за председател.

След изготвяне на протокола от консултациите и изпращането му в ЦИК от там ще назначат ОИК-Пловдив, въз основа на направените предложения от участниците. 

ЦИК утвърди образците на бюлетините за гласуване за местния вот на 29 октомври

Припомняме, че президентът Румен Радев насрочи за 29 октомври 2023 г. изборите за общински съветници и за кметове. Според приетата от ЦИК хронограма партиите и коалициите подават заявление за регистрация за участие в изборите за общински съветници и за кметове не по-късно от 45 дни преди изборния ден - до 17:00 часа на 13 септември.

Партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети подават заявления за регистрация в ОИК не по-късно от 40 дни преди изборния ден - до 17:00 часа на 18 септември.
Ирина Шопова, БТА