Панахида за жертвите на пътя
Панахида за жертвите на пътя / netinfo
Заупокойна молитва и молебен в памет на жертвите на автомобилни катастрофи ще отслужи от 10,30 часа днес Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай в митрополитски храм „Света Марина”.

18 ноември e Международен ден в памет на жертвите от автомобилни катастрофи. Предложението е направено през 1995 година със специална резолюция на Генералната асамблея на ООН и всяка трета неделя на месец ноември е обявена за световен ден за почитане паметта на хората, загинали при пътни инциденти.

По данни на Световната здравна организация един милион и двеста хиляди души годишно стават жертва на транспортни злополуки. Над половин милион са ранените. Според данни на МВР, за 2007 годинапри пътни произшествия в България са загинали 61 деца на възраст до 18 г., а 1 355 са получили сериозни наранявания. Най-много са децата пострадали като пътници в автомобилите - 39 са загинали и 633 са тежко ранени, като почти всички са били без обезопасени колани или детски задържащи устройства. Като пешеходци са пострадали над 506. 18% от жертвите са управлявали неправомерно автомобилите, с които са катастрофирали.

На заупокойната молитва в храма ще присъства зам.-кметът по обществен ред и сигурност Руси Панчев.