20 винарски изби и 12 фирми от хранителната индустрия участват в тазгодишното издание на Дефиле „Вино и гурме“. Локациите, в които посетителите на фестивала ще могат да дегустират напитките и храните, са общо девет и по традиция всичките са в Стария град. Откриването е днес от 11.00 часа пред църквата "Успение на Света Богородица" в подножието на Стария град. 

Тази година има няколко новости, като например лимитирана серия на „Сити кард“, която важи само за днес и утре, когато е самото събитие. Чрез нея ще могат да се посещават безплатно музеи и галерии, притежателите ще получат 8 жетона за дегустации, стъклена брандирана чаша и други преференции за някои обекти в града.

Тази година чуждестранните гости на града ще имат за пръв път и дигитален помощник - услугата „Пловдив Сити Консиерж“. Друга придобивка е държачът за чаша, който ще бъде предлаган и ще дава възможност двете ръце на госта на дефилето да са свободни.

„Вечер на награждаването на участниците в Дефиле "Вино и гурме” е гала вечерята, на която се връчват наградите на експертната комисия за „Най-умело съчетание на вино и храна” на ресторантите и винопроизводителите, участници в събитието. Тя ще бъде днес от 21.00 часа.
 
Благодарение на факта, че събитието всяка година се организира на един и същ принцип, туроператорите могат да го планират за дълго време напред и да водят чуждестранни групи в Пловдив. Вече са утвърдени някои почитатели на винения туризъм, които пристигат от Франция, Швеция, Великобритания, Германия и други.
 
Съвет по туризъм-Пловдив и Община Пловдив организират Дефиле „Вино и гурме“ в активно сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии - Пловдив, професионални гимназии и висшите учебни заведения, кетъринг-фирмите, и всички участници във винения бизнес, както и институциите свързани с културата и изкуството в града.