Освободиха родителите от такси за детските градини в община Баните
Освободиха родителите от такси за детските градини в община Баните / vesti.bg

От 1 февруари родителите на децата, които посещават детските градини на територията на община Баните няма да заплащат такси. Това стана ясно, след като Общинският съвет в Баните прие единодушно предложението на кмета на общината Милен Белчев, да отпаднат таксите за посещения на детските заведения.

Досега родителите заплащаха по 50 лв на дете. На територията на общината има общо четири забавачници, които са съответно в Баните, Давитково, Оряховец и Гълабово.

„Направих това предложение, с цел да облекча младите семейства, както и да стимулираме и родителите на децата, които в момента не посещават градините, да го направят“, коментира Белчев.

Според него, на този етап, около 60 малчугана посещават градините, при положение, че на територията на общината има регистрирани около 100 деца, с право да ползват детските заведения.

„Предполагам, че таксите са една от причинете, тези деца да не посещават градините. Сигурен съм, че след това решение на Общинският съвет, бройката на децата, които ползват тези услуги ще се уверили“, коментира още кмета на община Баните.

Според думите му, това е и жест, с който се показва на младите семейства, че се мисли за тях и в общината и ще се прави всичко възможно, те да останат да живеят в района.