Общината няма да плаща неустойки, заради отказа от подземен паркинг
Общината няма да плаща неустойки, заради отказа от подземен паркинг / снимка : Виктор Кадири/ Дарик радио Пловдив

Община Пловдив няма да плаща неустойки, заради отказа си да строи паркинг под Пеещите фонтани. Това заяви ресорният зам.-кмет Димитър Кацарски. По думите му в договора за изграждане на съоръжението предварително е упоменато, че то ще се строи, само ако има осигурено финансиране. Местната администрация няма да плаща допълнително и за преработването на проекта, което се налага след отказването от паркинга.

Общата сума за ремонт на Цар-Симеоновата градина възлиза на над 7.4 млн. лева с ДДС. 4.7 млн. лева от тези пари се поемат от европейския проект „Изграждане на зелена и достъпна градска среда в Пловдив“.

В различните етапи от проекта е предвидено изграждането на огромен покрит павилион на площ от 100 кв.метра.

На детската площадка пък ще бъде построена малка сцена за представления с 80 седящи места. Всички исторически паметници ще бъдат осветени, а прилежащите им площи облагородени. Елементите на съвременното изкуство ще бъдат демонтирани и изложени на специална алея до ул. „Филип Македонски".

Водните площи в Цар Симеоновата градина, включително и езерото, ще претърпят основни ремонти. Предстои подмяна на коритата им и въвеждането на системи за пречистване на водата и контрол на различни водни ефекти.