Общината дава 100 000 лева за пребазирането на Музея на авиацията в Пловдив
Общината дава 100 000 лева за пребазирането на Музея на авиацията в Пловдив / Дарик Пловдив/ архив

Община Пловдив ще поеме разходите по проектирането на сградата на бившия копрус на авиацията срещу Мебелна къща в Пловдив, където ще бъде преместен Музеят на авиацията. Това съобщи кметът Иван Тотев като уточни, че става въпрос за около 100 000 лева.

Решението е взето след проведена среща с директора на Националния военноисторически музей Соня Пенкова, поясни кметът и допълни, че общината ще съдейства и за отпускането от Министерството на отбраната на нужните между 5 и 7 млн. лева за ремонт на сградата.

„Аз съм убеден, че след като музеят бъде преместен на територията на Пловдив, той ще бъде пример за това как една такава институция може да се самоиздържа“, коментира още Тотев.

Припомням, че щабът на отбраната инициира дарителска акция за възстановяване на Музея на авиацията в Крумово. Средствата ще бъдат набирани на доброволен принцип.

След избухналия на 12 март пожар Музеят претърпя тежка загуба. В критично състояние са самолетите ЛАЗ 7-М, ПО-2, възстановките на КБ-1 Пеперуда, "Албатрос" и недовършения ДАР-1.