Жълтото училище
Жълтото училище / снимки: Кирил Кирилов
Жълтото училище
95096
Жълтото училище
  • Жълтото училище

Ремонтът на емблематичното за Пловдив Жълто училище, което е част от базата на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, трябва да приключи най-късно в началото на месец май догодина. Държавата финансира реконструкцията с 1 млн. и 100 лв., а община Пловдив добави за тази цел още 100 хил. лв. Ректорът на висшето училище проф. Милчо Василев уточни, че средствата ще стигнат не само за ремонт, но и за надграждане, както и за техническо и музикално оборудване.

 
Стартиралите днес в 12.00 часа ремонтни дейности слагат успешен край на дългогодишните усилия на ръководството на академията съвместно с община Пловдив, областния управител, правителството и парламента да осъществят ремонта на паметника на културата от първостепенно национално значение, коментира проф. Василев.

Жълтото училище
netinfo

 
Кметът Иван Тотев и областния управител Здравко Димитров казаха, че за днес са поканили и премиера Бойко Борисов, който е обещал, че ще дойде за откриването на ремонтираната сграда. Съфинансирането от 100 хил. лв. няма да е единственото нещо, което общината ще направи за Жълтото училище и пространството около него, добави Тотев.
 
Жълтото училище е построено през 1868 г. с пари, събрани от българската общност в Пловдив. Преди Освобождението в него са учили патриархът на българската литература Иван Вазов и революционни дейци на Априлското въстание, а в по-късен период възпитаници на училището са били Александър Теодоров-Балан, Димчо Дебелянов, Константин Стоилов и др.

Чуйте и от приложеното аудио.

Жълтото училище
netinfo