Областният ще се произнесе за законността на кметската заповед за превозваческите договори
Областният ще се произнесе за законността на кметската заповед за превозваческите договори / netinfo

Областният управител Тодор Петков ще се произнесе по законосъобразността на заповедта, с която кметът Иван Чомаков анексира вчера договорите на частните превозвачи, след като се запознае с нея и се консултира с юридическия си екип. В момента не мога да отговоря дали ще спра този акт на пловдивския кмет, защото дори не съм го получил официално, отговори на въпрос на Дарик областният управител.

Той се въздържа и да коментира дали кметът е иззел неговите правомощия за удължаване на изтеклите договори на превозвачите с цел избягване на транспортна криза.  Областният управител още веднъж потвърди категоричното становище на юристите, че забавеният по вина на общината конкурс за нови превозвачи не му дава правно основание самият той да подпише подобен анекс.

 

Припомням, че от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация” отказаха да се произнасят по правната стойност на кметската заповед за двумесечно удължаване на договорите на превозвачите, макар Наредба 2 на транспортния министър да дава тези компетенции на Областния управител, а не на кмета. Пловдивската прокуратура също отказа да се самосезира за законността на действията на кмета, въпреки че на база на подписаните от него анекси ще бъдат начислени и изплатени компенсации и субсидии на превозвачите. Правната стойност на заповедта на Иван Чомаков е определяща и за законността на продажбите на билети от транспортните фирми, чиито договори изтекоха на 22 февруари.

 

Според Наредбата за отпечатване и контрол на ценните  книжа билетът в градския транспорт е ценна книга, включваща и застраховка при злополука,  а едно от условията превозвачите да оперират с такива ценни книжа е наличието на валиден договор с общината.