Няма да променят собствеността на земите край Марица в Първомайско
Няма да променят собствеността на земите край Марица в Първомайско / netinfo
Няма да се променя собствеността на земеделските земи след обявяването на „Марица - Първомай” за защитена зона по Натура 2000, обясниха екоексперти пред жителите на община Първомай. Представителите на РИОСВ - Пловдив разясниха и мотивите за налагане на временни ограничения за лов и риболов, както и за забраната на дейности, които биха навредили на обитаващите територията защитени птици. Обсъдени са били и възможностите за развиване на различни дейности в рамките на зоната, както и механизмите за компенсация заради наложените ограничения, съобщиха от екоинспекцията.

Оттам уточниха, че след публикуване на проекто-заповедта за обявяване на „Марица - Първомай” за защитена зона по Натура 2000, ще се проведе ново обществено обсъждане.

„Марица - Първомай” е най-голямата зона за опазване на дивите птици на територията на Пловдивска област. Тук са установени 84 вида птици, от които 24 са включени в Червената книга на България, а 38 са от европейско природозащитно значение. Мястото е от значение за Европейския съюз за опазването на белочелата сврачка и на късопръстия ястреб. Синявицата и белия щъркел имат представителни за страната популации тук. През зимата по поречието на Марица в границите на тази зона редовно се среща голямата бяла чапла, а в крайречните земи се задържа пойният лебед.