юристи
юристи / netinfo
Научна конференция под мотото „Правото – традиции и перспективи” организира днес и утре Юридическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Събитието е кулминацията от честванията по повод 25 години от основаване на факултета. В рамките на конференцията среща ще си дадат най-изявените академични преподаватели, юристи и практици, както и представители на държавната и местната власт, разказа заместник-деканът на Юридическия факултет – доц. д-р Христо Паунов.
 
За първия ден от престижния форум са предвидени поздравителни адреси и юбилейни научни доклади от доайените и основателите на факултета, международните гости от Швейцария, Италия, Франция, Хърватия, Сърбия, Македония.
 
Очаква се да дойдат и „тримата големи”, както се наричат неофициално в съдебната власт председателят на ВАС, председателят на ВКС и главният прокурор. „Покани за юбилейната конференцията са отправени и до Президентството, Народното събрание, Министерския съвет, Министерство на правосъдието, Министерството на образованието и науката, местната власт“, уточни доц. Паунов.
 
Заседателната зала на Общински съвет - Пловдив ще домакинства на тържествената проява по повод 25 години правно образование в Пловдив. Официалното откриване е от 11:00 часа с приветствени слова от ректора на ПУ „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Запрян Козлуджов и декана на Юридическия факултет проф. д-р Венцислав Стоянов.
 
През втория ден конференцията ще се „премести“ в аудиториите и залите на ПУ „Паисий Хилендарски”, където паралелно на четири места ще се провеждат научни симпозиуми в четири панела.
 
Първият панел е „Гражданскоправни науки”, вторият – „Публичноправни науки”, третият – „Международно право и международни отношения” и четвъртият – „Теория и история на правото. Наказателноправни науки”. Всеки от модераторите на четирите панела е академичен преподавател от Юридическия факултет на Пловдивския университет.
 
„Самият брой на научните доклади във всички панели е внушителен – над 70. Ние се радваме, че десетки колеги от цялата страна заявиха участие в юбилейната конференция, което е доказателство за важното значение на юридическото образование и перспективата, която стои пред нас и пред нашите студенти”, подчерта доц. Паунов.