протест
протест / netinfo
Надзиратели от Пазарджишкия затвор излизат днес на мирен протест пред бариерата на тъмничното заведение, съобщи председателят на синдикалната им организация Петър Гицев. В 9.00 часа те ще се съберат на импровизирано профсъюзно събрание на открито. Целта е отново да набележат най-горещите проблеми в системата.

Според Гицев главният от тях са недобрите условия на труд и несправедливите способи за определяне на част от възнагражденията. Компенсациите за специфични условия на труд, например, са с 50% по-ниски от тези в структурите на МВР, а от синдиката настояват за изравняване. Друго искане е за повишаване на заплатите с 20%.

Надзирателите се борят още за т.нар. окомплектоване на охраняващите екипи. След съкращения през 2015 г. се е стигнало до критичен минимум – един служител да отговаря за 200 лишени от свобода.

Важна точка в исканията е също да се осигури цялостно адекватно финансиране на системата, така че да може да се подобрят условията но труд. Според профсъюзите, предвиденият ремонт на затвора ще осигури комфорт и удобства по-скоро за обитателите на килиите, но не толкова за персонала.