/ iStock/Getty Images
Над 80 кандидати се впускат в изборната надпревара за общински кметове в област Пловдив, сочи справка в сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК). В пет от общо 18-те общини в областта все още не са изнесени имената на кандидат-кметовете. С тях се очаква броят на кандидатите да нарасне до около 90.
 
С кандидатски листи за участие в изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г. са се регистрирали общо 64 партии и 8 коалиции.
В повечето общини за кметския стол ще се състезават минимум по около 5 кандидати. В една от общините - община Съединение до последния момент е бил регистриран само един кандидат - досегашният кмет, в две от общините по двама кандидати. Това са община Садово и община Раковски.
 
С по четирима кандидати остават община Карлово, Калояново и Брезово, за община Сопот се борят петима кандидати. За общините Първомай и Куклен излизат по 6 кандидати, за общините Марица и Хисаря - по 7. Най-много кандидат-кметове има в Пловдив - 14 и община Асеновград - 9.

Все още няма яснота колко са кандидатите в общините Родопи, Кричим, Перущица и Лъки. Очаква се до края на деня това да се знае. Засега в община Съединение кандидатът на ГЕРБ няма опонент. Това е досегашният кмет. В община Садово битката ще е между кандидатите на ГЕРБ и БСП - досегашният кмет. В община Карлово и община Марица ГЕРБ се явява в местна коалиция. В Карлово коалицията е със СДС, а кандидатът им е досегашният кмет. В община Марица коалицията на ГЕРБ е с Обединени земеделци, а кандидатът е също досегашният кмет.

БСП издига свои кандидати в почти всички общини, като все още не се знае ще имат ли кандидат в община Съединение, Родопи, Кричим, Перущица и Лъки. ДПС изобщо не излъчва свой представител в надпреварата за кмет в 9 от общините в областта.