Те са привлечени като обвиняеми от прокуратурата
Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми трима мъже - на 43, 54 и на 49 г., за това, че на 26 октомври в съучастие, като съизвършители, са осъществили неправомерен достъп до компютърната система на управител на търговско дружество, и използвали платежен инструмент.

Разбиха схема за "пране на пари", свързани с компютърни измами (ВИДЕО)

Подробности по случая бяха изнесени на съвместен брифинг на Окръжна прокуратура-Пловдив и ОД на МВР. В него участваха Галин Гавраилов, заместник-окръжен прокурор, Владимир Вълев, наблюдаващ прокурор, и комисар Славчо Алексиев, началник на отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР-Пловдив, съобщиха от обвинението.

Прокуратура

По делото е установено, че чрез проникване в компютърната система на пострадалия бизнесмен било блокирано „токен“ устройство, осигуряващо сигурни плащания в интернет.

Парите били приведени на трети лица - получатели, които ги предали на обвиняемите. Установено е, че обект на посегателството са повече от 100 000 лева.

Разкриха престъпна група за финансови престъпления и пране на пари (ВИДЕО/СНИМКИ)

По делото се извършват действия по разследването - разпити на свидетели, претърсвания и изземвания, приложени са банкови документи и др. Част от парите са намерени в дома на един от обвиняемите.

Окръжна прокуратура внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо единия. На другите двама обвиняеми е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5000 лева, за всеки от тях. Наложена им е мярка за процесуална принуда „Забрана за напускане пределите на страната“.