/ ThinkStock/Getty Images
Семинар с международно участие ще се проведе за пети пореден път в ПУ „П. Хилендарски“. Инициативата е съвместно между Химическия факултет и фирма за аналитична и измервателна апаратура. Събитието е подкрепено от Фонд „Научни изследвания“ и ще се проведе в 6-а аудитория на Ректората на ул. „Цар Асен“ №24. Началото е от 09:15 часа.
 
Тази година семинарът е озаглавен „Околна среда, медицина, наноматериали – иновативни методи за пробоподготовка и анализ“. Това са „горещи“ научни и научно-приложни направления, по които работят химиците от ПУ, учени от медицинските университети, технологични центрове и научни институти, разказа деканът на Химическия факултет доц. д-р Веселин Кметов. Той подчерта, че особен интерес представляват темите, касаещи персонализираната медицина и охарактеризирането на наноматериали.  
 
Семинарът ще събере над 100 участници, като отново ще срещне академични представители, експерти от изпитвателни лаборатории и държавни агенции със специалисти от високотехнологични компании, световни лидери в производството на инструментариум за химичен и био-химичен анализ.
 
В програмата са включени чуждестранни лектори от Чехия, Италия и Холандия, както и преподаватели от Медицинския университет в София и Химическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“.