/ DarikNews
Ромите от пловдивското село Кадиево, заселили се до сладкарска фабрика в района, ще бъдат преместени, а незаконните постройки, в които живеят - съборени. Това обяви днес областният управител на Пловдив Дани Каназирева пред журналисти.  От областна управа са извършили проверка на място и са провели среща с ръководството на община "Родопи" по казуса. 

От общината са обяснили, че помещенията, в които живеят ромите нямат строителни книжа и са абсолютно незаконни. Още днес на ромското семейство ще бъде връчен акт за незаконно строителство, както и заповед за премахване на постройките. 

Роми застрашават санитарно-хигиенните условия на сладкарска фабрика в пловдивско село

От социалната служба в община "Родопи", както и от общинската администрация пък ще потърсят алтернативно място, където да бъде преместено ромското семейство. Проведени са разговори с пожарната и Гражданска защита, откъдето са обещали голям фургон с няколко помещения за ромите, които имат 9 деца. 

"Ако те откажат, ще трябва да бъдат взети мерки за преместване на децата от мястото, тъй като за тях няма добри условия за живот там", посочи Каназирева. Тя е сезирала и МВР, откъдето ще извършат проверка кой живее в тези сгради и с каква адресна регистрация са хората там. 

Припомняме, че в понеделник собственикът на фабриката в пловдивското село Николай Христозов се оплака в приемната на Дани Каназирева, че в непосредствена близост до фабриката му са се самонастанили ромски семейства, които с начина си на живот създават риск за санитарно-хигиенния режим на производството. 

По думите му, във фабриката работят 150 души, но те са застрашени от зарази, тъй като ромите непрекъснато влизали в двора и дори ходели по голяма нужда в него. 

Роми от пловдивската Арман махала кълнат и плачат, събориха къщите на 4 семейства

Според областния управител Дани Каназирева, не може бизнесменът, който е инвестирал милиони в предприятието и дава работа на 150 души от региона, да продължава да понася ситуацията, която крие риск не само за производството му, но и за самата фабрика. Тя обяви, че до края на март незаконните постройки трябва да бъдат премахнати. 

Самият Христозов поясни днес, че до края на миналата година ромите са живели в 11 колиби край оградата на фабриката, но при пожар навръх Богоявление всички са изгорели и е останала само една, в която няма подходящи условия за живот на многодетното семейство с 9 деца и внуци. При пожара огънят за малко да се прехвърли и във фабриката. Огнената стигия е била загасена с помощта на 5 противопожарни екипа.

Ромски екшън в Розино, разбити коли и къщи след свада между два клана

Бизнесменът посочи, че във фабриката му също работят роми, които са поне 20% от персонала. Той добави, че многократно е подпомагал с храна и сладкиши от предприятието ромското семейство.

Николай Христозов подчерта, че много пъти е търсил институциите с молба да се реши проблема, включително и кмета на община "Родопи". Въпреки обещанията обаче, никой досега не е взел мерки.