/ DarikNews.bg
4 от планираните за събаряне общо 9 незаконни ромски къщи в пловдивската Арман махала бяха бутнати днес от багерите. Акцията на районната администрация стартира точно в 9.00 ч., като в махалата освен багери, влязоха и над 20 полицаи от Охранителна полиция, за да осигурят реда по време на събарянето. 

DarikNews.bg

DarikNews.bg

DarikNews.bg

Три от съборените постройки днес бяха паянтови, една от къщите обаче бе масивна, на два етажа. Заповед за премахването й е издадена още през 2014 година, но собствениците обжалваха заповедта на тогавашния кмет на "Северен" Ральо Ралев пред всички инстанции и пред Европейския съд за правата на човека. В нея живеят шестима възрастни, като една от жените е онкоболна, а също и две малки деца, едното от които - пеленаче. 
 

Според хората преди десет дни от районната администрация са казали, че ще събарят къщите, но те нямало къде да отидат. В една от паянтовите постройки живее семейство с две деца. Докато багерът събаряше оградата, роднините изнасяха покъщнината от къщата.
 

Десетки роми от махалата се бяха събрали да гледат как багерът разрушава сградите. 

DarikNews.bg

DarikNews.bg

Кметът на "Северен" Стоян Алексиев не беше на място по време на акцията, нито в районното кметство, видя репортер на DarikNews. От общината обясниха, че той е присъствал на други важни срещи. По-късно на въпрос на DarikNews, защо посред зима се изкарват хората на улицата, Алексиев коментира чрез общинския PR-отдел: "Ние работим по план. Това е част от изграждането на бул. "Северен". Това не е единствено жилище на хората, те имат къща и в друга от махалите в Пловдив. Предложено им е и общинско жилище, така че те не остават без покрив. Събарянето на незаконни постройки ще продължи".