Роми застрашават санитарно-хигиенните условия на сладкарска фабрика в пловдивското село Кадиево.

Роми от пловдивската Арман махала кълнат и плачат, събориха къщите на 4 семейства

Собственикът на фабриката в пловдивското село Николай Христозов се оплака в приемната на областния управител Дани Каназирева, че в непосредствена близост до фабриката му са се самонастанили ромски семейства, които с начина си на живот създават риск за санитарно-хигиенния режим на производството.

По думите му във фабриката работят 150 души, но те са застрашени от зарази, тъй като ромите непрекъснато влизали в двора и дори ходели по голяма нужда в него. 

В ефира на NOVA тази сутрин Николай Христозов също се оплака, че катунът, настанил се в съседство с него, застрашава хигиената във фабриката. Оказа се, че в съседство живее многочленно семейство роми с девет деца. Те са се настанили в изоставена постройка и живеят при нечовешки условия - без баня, тоалетна и в пълна мизерия. 

„Хората живеят в нечовешки условия. Нямат баня и течаща вода. Молим се да има политическа воля и общината да намери по-добри условия на тези хора. Освен това 150 души работят в цеха ми.

Ромски екшън в Розино, разбити коли и къщи след свада между два клана

Всеки ден съществува опасността те да бъдат заразени от хепатит и други болести. Ние поддържаме най-високи сертификати за качество, а тук е нещо страшно”, коментира собственикът на фабриката за сладкарски изделия Николай Христозов. 

Кметът на Кадиево Лиляна Петрова обясни, че в селото няма свободни терени в регулация, където ромите да бъдат настанени. От областна управа пък обявиха, че ще бъдат сезирани всички компетентни органи като РЗИ, МВР и  бщинските служби, за да бъде извършена проверка по сигнала.