/ Guliver/Getty Images
Основният етап от „Европейския курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация” ще се проведе у нас от днес до 26 април, съобщиха от Министерството на отбраната. Летателното учение е  част от официалния календар на събитията на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. В него ще вземат участие транспортни самолети, екипажи и личен състав от България, Литва, Полша и Румъния, военнослужещи от Холандия, Европейския център за тактически въздушен транспорт и Европейското командване по въздушен транспорт.
 
Европейският курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация ще се проведе на летищата в Пловдив и Безмер, в авиационния полигон на Военновъздушните сили – Елена, както и на летищата край Чешнегирово и Черногорово.
 
Ще се отработват полети по маршрут на малка и пределно малка височина; десантиране от въздуха; тренировъчни заходи за симулирано хвърляне на товари; преодоляване на противовъздушна отбрана, включващо наземни средства и изтребители; тактически заходи за кацане; кацане и излитане на грунтова полоса; за изтребителната авиация – тактически прехвати, а за зенитно-ракетни войски – занитно-ракетно прикритие на обекти.
 
Основни цели на участието на българските ВВС ще бъдат постигане на по-висока оперативна съвместимост за участие в многонационални операции със страни – съюзници, както и повишаване на теоретичната, тактико-специалната и летателната подготовка за изпълнение на транспортни задачи.
 
Ръководител на учението от българска страна ще е полк. Румен Кондев, началник на инспекция „безопасност на полетите“ в Командването на Военновъздушните сили, а директор на летателното учение ще е полк. Хосе Луис Ромеро Алеге от ВВС на Испания, който е командир на Европейския център за тактически въздушен транспорт.
 
Полетите ще се извършват със самолети тип „Спартан“ и „Херкулес“ от днес до 26 април, когато ще се проведе церемония по завършване на тренировката.