Директорите на болници в областта са алармирали за недостиг на кислород
Областният оперативен щаб (ООЩ) в Пловдив предлага спиране на плановия прием и плановите операции в болниците, във връзка с увеличаващата се заболеваемост от COVID-19 в Пловдивска област и навлизането ни в т.нар. "лилава зона" със заболеваемост от 769 на 100 000 души население.

Бум на новозаразените в Пловдивско и 16 жертви

Това стана ясно след заседанието на ООЩ, проведено под председателството на Областния управител Ангел Стоев. РЗИ ще оформи заповедта и ще я изпрати за одобрение до здравното министерство.

Директорът на РЗИ д-р Сийка Димчева, ще изпрати и предложение да не се затварят детските и женски консултации. Диагностично-консултативните центрове и медицинските центрове ще трябва да осигурят часови коридор само за здрави деца, за извършване на редовните им имунизации, както и за регулярното проследяване на бременните.

Каква е ситуацията в Пловдив и Кюстендил с беплатните антигенни тестове (ВИДЕО)

Директорите на болници в областта са алармирали ООЩ за недостиг на кислород. Те са казали, че са на ръба и количествата едва ще им стигнат за събота и неделя. Директорите на болници настояват износът да се спре още днес, включително и за промишлени нужди.

Областният управител Ангел Стоев е поел ангажимент да изпрати спешно писмо в тази връзка до Министерството на здравеопазването. Областният управител съобщи още, че ситуацията с коронавирусната инфекция е сериозна.

Към днешна дата са разкрити 1083 легла. Към момента са свободни 261, а свободните легла за интензивно лечение са 23. 
БТА