Повечето от тях са излезли в неплатен отпуск
Служители на Районна здравноосигурителна каса (РЗОК)-Пловдив не отидоха тази сутрин на работа заради изискването за зелен сертификат.

COVID-19 в България: Новите случаи за последните 24 часа

По думите им, една част от тях са излезли в неплатен отпуск. Няма напрежение в РЗОК-Пловдив във връзка с изискването служители да влизат на работа срещу зелен сертификат, което е в изпълнение на заповед от Националната здравноосигурителна каса.

Това каза говорителят на касата Мария Димитрова. По думите й освен ваксина и преболедуване, служителите имат възможност да си правят 24- и 48-часови тестове срещу 10 лева.

Тя не отрече, че сутринта е имало служители пред сградата, които са отказвали да си направят тестовете, защото са платени, но по думите й това не е попречило на работата на касата.

Ябълката на раздора: Полюсни мнения за зеления сертификат

В тази връзка Димитрова припомни, че ваксините са безплатни и касата няма как да е поеме финансовата страна на тестовете.

На въпрос има ли служители в неплатен отпуска заради ситуацията, Димитрова каза, че излизането в отпуск не се придружава с причината за това и РЗОК няма как да знае кой защо излиза в отпуск.

Според нея обаче, голяма част от тях са в неплатен отпуск заради децата, които от тази седмица са си вкъщи заради дистанционното обучение.
БТА