Обединеният български бизнес подава ръка на държавата за възможно най-бързо и полезно решаване на тежката здравна и икономическа криза. Очакваме държавата да я приеме, се казва в позиция, разпространена до медиите от Сдружението на заведенията в България. Едно от исканията е да се признае тестът за антитела, за който да се издава също зелен сертификат.

Организации, представляващи различни сектори, са имали среща и смятат, че наложените към момента мерки са дискриминативни за част от българския бизнес и няма да доведат до желания здравен ефект.

Големият спор: Антитела за COVID-19 - има ли значение количеството (ВИДЕО)

В съобщението се посочва, че на срещата са присъствали представители на Конфедерацията на българския туристически бизнес, Алианса на туристическата индустрия в България, Българската асоциация на заведенията, Сдружението на заведенията в България, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българската асоциация - здраве и фитнес, Българската асоциация на ритейл центровете, представители на детските центрове.

"На първо място, желаем да изразим подкрепа за въвеждането на зеления сертификат, като единствена алтернатива на пълен локдаун, но не и по начина, действащ в момента", се заявява в позицията. На срещата представителите на организациите от различни сектори са решили да се предложат на държавата промени в мерките.

На първо място, за издаване на зелен сертификат да се признае тестът за антитела, както успешно се прилага в Австрия.

"Освен това вече бе създаден прецедент от страна на Министерството на здравеопазването, различен от европейската практика, като се разреши зелен сертификат да важи след поставянето на първа доза ваксина".

Организациите настояват държавата да осигури безплатни тестове и процедурата по тяхното взимане. Според тях, вариант е да се направи организация за взимане на тестове и в аптеките.

Задължително е цялата държавна и общинска администрация също да работи със зелен сертификат. Като най-голям работодател, държавата трябва да даде пример, а ефектът със сигурност ще бъде положителен, смятат бизнесорганизациите, които настояват изискванията за зелен сертификат да важат за всички.

Друго искане е изискването за зелен сертификат да важи само, когато страната се намира в тъмночервена и червена зона.

Организациите смятат, че при създалата се ситуация е задължително да се даде гратисен период, както за подготовка на служителите на засегнатите сектори, така и на проверяващите за спазване на заповедта, а така също настояват за спешно разрешаване на казуса на хора, за които не е препоръчително да се ваксинират поради заболявания и съвети на лични лекари и специалисти.

Мотивите ни за тези предложения са да се увеличи възможно най-много обхватът на зеления сертификат, което, от една страна, ще доведе до добър здравен ефект, а от друга, ще отпуши възможно най-широк кръг от бизнеси, се посочва в позицията. Ако исканията ни не бъдат удовлетворени, заявяваме готовност от сряда за стартиране на общонационални протести във всички градове, се посочва още в нея.