От днес започват засилени проверки за зелени сертификати. През изминалите дни властите отпуснаха гратисен период, за да могат обектите на закрито да се подготвят с пунктове за бързи тестове.

Контролът се затяга и екипи на Регионалните здравни инспекции (РЗИ), съвместно със служители на полицията и на Агенцията по храните, ще обикалят обектите, но вече няма да правят само предписания, а ще санкционират при липса на документ.

COVID-19 в България: Новите случаи за последните 24 часа

Всички проверяващи вече имат на телефоните си изработеното от Информационно обслужване приложение Covid Check BG, което разчита QR-кода на сертификатите за сложена ваксина, за преболедували, както и за направени тестове. Отделно заведенията и обектите на закрито, за които важи изискването за зелен сертификат, също трябва да създадат организация за проверката му. Хора от персонала също с телефоните си ще трябва да осъществяват първичен контрол и да не допускат вътре клиенти без сертификат.

Остава все още открит въпросът как цивилните лица от персонала ще могат да изискват и лични карти, за да проверят дали сертификатът е действително издаден на проверявания клиент.

Какво е зелен сертификат и как можем да се сдобием с него
 

Собственици на ресторанти и фитнеси са притеснени от липсата на зелени сертификати на персонал и посетители, посочва NOVA.

Заведения във Враца са пред затваряне заради невъзможност да осигурят персонал само от ваксинирани служители. Към момента, за да започнат работа неваксинираните трябва или да закъснеят, за да направят тест в някоя лаборатория или да излязат в отпуск. В същото време броят на клиентите също пада и това вече носи сериозни загуби.

„Днес няма да отваряме, защото не можем да подсигурим сертификатите на персонала. Някои са ваксинирани и имат такива, но други, които преболедуваха вкъщи, защото тогава така ги бяха посъветвали здравите власти, нямат такива сертификати”, коментира Ивайло Минков - собственик на ресторант.

Стефан Янев: Мерките са временни, не целят задължителна ваксинация

Според собственика на един от големите фитнеси в Бургас тази сутрин желаещите да започнат са изключително малко. „Това не е изненадващо, тъй като знаем, че общият процент на ваксинирани е малък”, каза Кирил Танев.

„Аз имам зелен сертификат, персоналът също има, но за сметка на това голяма част от посетителите нямат. Настояваме заповедта да бъде преразгледана до момента, в който по-голяма част от населението се сдобие със сертификати”, добави той.

Ябълката на раздора: Полюсни мнения за зеления сертификат
 


Д-р Евгения Недева, директор на РЗИ Велико Търново, споделя, че ще бъдат проверявани училища, детски градини, молове, магазини с над 300 кв. м. площ.

"В петък проведохме среща с полицията, Инспекцията по труда и БАБХ и създадохме организация за проверките. Санкциите за физическо лице са от 300 до 1000 лв., а за юридическо – от 500 до 2000 лв.", съобщи тя.

По думите й от вчера заболевамостта в Лясковец е над 750 на 100 000 души, което означава, че учениците в общината преминават изцяло на онлайн обучение.
БГНЕС