Съгласно Заповед на министъра на здравеопазването от 21.10.2021 г. /четвъртък/ достъпът до всички културни и конгресно-конферентни събития в залите и пространствата на НДК се осъществява с представянето на входа на зелен сертификат. Това съобщиха от Министерството на културата.

От НДК молят зрителите, които имат закупени билети за събития и разполагат със зелен сертификат, да си предвидят повече време за влизане в залите, предвид необходимостта от проверка на сертификатите.

Междувременно за събитията на 21 октомври НДК осигурява мобилна лаборатория за тестване, която се намира вътре в сградата. Входът е през Билетен център, в ляво.

Откриват допълнителен пункт за ваксинация до пилоните на НДК

Лабораторният пункт ще започне работа в 17.00 часа приоритетно за зрителите на кино-литературния фестивал Cinelibri и прожекциите в зала 1 и кино „Люмиер”, за зрителите на премиерния спектакъл „Една българка” в Театър „Азарян“, за спектакъла „Поетесата” на Нов театър и за посетителите на Литературен клуб „Перото”.

Мобилната лаборатория е изградена със съдействието на Столична община и Столичната регионална здравна инспекция и ще извършва само бързи антигенни тестове срещу показване на съответния закупен билет. Те ще са безплатни, а цената на вземането на пробата, която зрителите ще заплащат, е 10 лв.

Здравното министерство с разяснения за зеления сертификат

Необходимо е посетителите на НДК, които ще се възползват от услугата на мобилната лаборатория, да дойдат половин час по-рано.

Междувременно НДК работи по въпроса мобилната лаборатория да стане постоянна.

От НДК обръщат внимание, че поради липса на зелен сертификат и закупен билет до 19.10, който не може да бъде използван, има възможност да бъде пренасочен за друга дата на същото събитие.