Пловдив получи 17 300 безплатни теста за граждани. Само в две частни лаборатории в града все още не се предлага, но се очаква до края на деня и те да сключат договор с РЗОК.

Недоволство на служители на РЗОК-Пловдив срещу зелените сертификати (ВИДЕО)

Цената в една от лабораториите в града е 20 лв., предава NOVA При проверка на екипа ни се оказа, че антигенен тест със сертификат и QR код струва 35-40 лв., а без кода е 10 лв. Чакащите пред една от лабораториите споделят, че са очаквали да са безплатни, а те не са. Споделят, че им трябват за работа, шофьорски курсове и пътуване.

Според д-р Валентина Костуркова, управител на ДКЦ II се заплаща вземането, пробонабирането, валидирането и експортирането към системата. "5 лв. е унифицирането в системата на общинското здравеопазване, 5 лв. е за хора с положтелен антигенен тест и 10 лв. за диагностика. Сертификатът излиза с QR код, валиден в целия Европейски съюз", обясни тя.

Как реагират на новите мерки в кюстендилския квартал „Изток” (ВИДЕО)

По думите й определено Janssen е предпочитаната ваксина, следва я Pfizer, с която са се имунизирали 1/3 от хората. На този фон в Кюстендил има само една сертифицирана лаборатория, на която са раздадени 400 теста.

Директорът на РЗИ д-р Златко Величков споделя, че скоро ще има и още сертифицирани лаборатории в града, а в Дупница също се очаква това да се случи. "Не би трябвало цената на антигенните тестове да надвишава 10 лв.

COVID-19 у нас: Рекорден брой новозаразени и починали от началото на пандемията

Ваксинацията бележи ръст откакто е въведен зелен сертификат, тъй като гражданите предпочитат да се ваксинират, пред това да плащат за тест на всеки 48 часа", обясни д-р Величков. 

Относно новите мерки, той заяви, че са направени 146 проверки, съставен е един административен акт.
nova.bg