Кметове обсъждат съкращаване на пътя до Гърция през Сатовча
Кметове обсъждат съкращаване на пътя до Гърция през Сатовча / netinfo
С 40 км може да бъде съкратен пътят до граничния пункт с Гърция при Сатовча, ако бъде разработен нов проект за това, решиха кметовете на община Велинград Иван Лебанов, община Сатовча д-р Арбен Мименов и на Доспат Антим Пържанов. На срещата във Велинград, инициирана от Иван Лебанов, бе поставен въпроса за необходимостта от цялостен ремонт и асфалтиране на пътната отсечка Велинград-Ранча-Ковачевица-Сатовча-Гоце Делчев-Гърция, който да се финансира с пари от еврофондовете.

Ако бъде реализиран такъв проект, и пътят бъде отворен, ще се осигури по-добра транспортна връзка с южната ни съседка. Ще бъде облекчен и трафикът на автомобили към гр. Гоце Делчев, който сега е силно затруднен поради лошото състояние на пътя, казаха кметовете. Дължината на пътя от Велинград до Гоце Делчев през Разлог сега е 105 км. Кметовете искат да се възползват от даденостите на трите общини-релеф, Балкан, балнеология, язовира на гр. Доспат, край който живописно е разположен и Сърница.

Пътят, който тръгва от Сатовча, прави връзка с Ковачевица и идва към Велинград, през Ранча до Стойчов чарк, е доста атрактивен, с многогодишни борови гори, които дават възможност за различни екологични състезания като ски бягане, биатлон, велопътеки и дейности, свързани със селски туризъм, смята кметът на Сатовча.