Кипърският животновъд, прегазил ром с джипа си, излиза от ареста срещу парична гаранция

/ ThinkStock/Getty Images
Пловдивският апелативен съд отмени определението на Окръжен съд-Пловдив, с което е взета най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо кипърския гражданин Димитракис Пирилис. Спрямо него, магистратите взеха по-лека мярка за неотклонение - парична гаранция в размер на 10 000 лева, както и неговото освобождаване след внасянето й.
 
Оставиха кипърския фермер от Болярино за постоянно в ареста


Спрямо мъжа е повдигнато обвинение за това, че на 11 срещу 12 май, в землището на с. Болярино, област Пловдив, местност Крушака, при управление на товарен автомобил, марка „Форд“, модел „Рейнджър“, нарушил правилата за движение по пътищата и е допуснал пътнотранспортно произшествие, вследствие на което умишлено е причинил смъртта на 30-годишен мъж. За това престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години.
 
Гледат мярката на кипъреца, прегазил ром в Болярино

Съдът прие, че обоснованото предположение Пирилис да е извършил престъплението, в което е обвинен за причиняване на смъртта на пострадалия, е разколебано по отношение на умисъла. Въпреки това, тъй като се касае за начален етап от разследването, се покриват изискваните от закона изводи за съпричастността на обвиняемия към деянието.
 
Основният акцент в случая е дали е налице реална опасност от извършване на друго престъпление. Доказателствата по делото сочат, че липсва такава опасност предвид факта, че обвиняемият е неосъждан, има много добри характеристични данни, постоянен адрес по местоживеене, дългосрочна трудова ангажираност със селскостопанска дейност, безспорен авторитет в местната общност поради осигуряване на работа и грижи за съселяните си.

Задържаха за 72 часа съучастниците на прегазения от кипъреца ром

Не без значение са и подбудите, довели до извършване на деянието, насочени към пресичане на внезапно констатирани през нощта в неговия имот противоправни действия на групата лица, между които и пострадалия. Действията на обвиняемия в подобни ситуации не би следвало да прерастват в саморазправа и да излизат извън рамките на закона.

Собственик на кравеферма уби крадец, влязъл в нивата му в Болярино (ВИДЕО)

Друго важно обстоятелство в подкрепа на липсата на опасност от извършване на друго престъпление е добросъвестното процесуално поведение на обвиняемия, който веднага след инцидента е потърсил начин да подаде сигнал на телефон 112 и потърси медицинска помощ за пострадалия. Отделно е оказал пълно съдействие на разследващите органи.
 
Поради липсата на реална опасност от укриване и извършване на друго престъпление, продължаването на задържането на Пирилис би било в противоречие с Европейската конвенция за защита правата на човека и българското наказателно законодателство.
 
Определението на Апелативен съд-Пловдив е окончателно.