/ ThinkStock/Getty Images
Радикален ислям дело
101823
Радикален ислям дело
  • Радикален ислям дело
Уникален казус по делото за радикален ислям, който се оказа нов и непознат дори за адвокати с дълголетна практика, може да се окаже повод за допълване на Наказателно-процесуалния кодекс.

Съдът отстрани прокурор от делото за радикален ислям

С текст, който да позволява връщане на обвинителния акт на прокуратурата дори в напреднал стадий на съдебното производство, ако се окаже, че е писан от пристрастен прокурор.

Всички подсъдими по делото за радикален ислям поискаха отвод на прокурор

Такова искане бе направено и в днешното заседание от мегапроцеса. След отстраняването на прокурор Недялка Попова заради съмнения, че е предубедена, последва още едно - и писаният от нея обвинителен акт да бъде върнат, за да бъде изготвен нов от друг, безпристрастен прокурор, защото опорочава процеса и лишава подсъдимите от адекватна защита.

Ахмед Муса влиза в затвора за 4 години

А делото да бъде прекратено след повече от три години в съдебна фаза и над 100 проведени заседания. Адвокатите, направили изявления в тази насока, говориха разгорещено и аргументирано, но нито един от тях не можа да посочи правно основание. Такова не откри и съдия Кристина Пунтева и логично отхвърли искането.

ВКС потвърди присъдата на Ахмед Муса по делото срещу 13-те имами

Припомняме, че съмненията за предубеденост бяха разпалени от интервю на прокурор Попова от 21 март 2018 година, публикувано от три медии, в което се казва, че когато мюсюлманите станат 30%, държавата ще е застрашена.

Ахмед Муса отново на съд, подновиха делото за радикален ислям (ВИДЕО)

В самия обвинителен акт пък се твърди, че изповядващите салафизъм симпатизират на терористични организации като „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“, докато подсъдимите и адвокатите им настояват, че той е течение на исляма като всички други и не проповядва джихад.

Чуйте повече в звуковия файл: