Ахмед Муса
Ахмед Муса / БГНЕС
Ромският проповедник Ахмед Муса Ахмед остава с постоянно задържане под стража, реши Окръжният съд в Пазарджик. Днес за пореден път бе гледано искане, внесено от него чрез адвокатката му Елвира Панкова, за промяна на мярката в по-лека. В молбата си подсъдимият изтъква, че част от близките му са получили здравословни проблеми, като най-тежко описва състоянието на майка си. Желанието му бе да бъде освободен от ареста, за да може да им помогне.

Магистратите обаче отхвърлиха искането, като се мотивираха, че няма промяна в обстоятелствата, наложили определяне на най-тежката мярка за неотклонение. Има реална опасност подсъдимият да се укрие от правосъдието или да извърши друго престъпление.

Имамът от ромския квартал „Изток“ е сред 14-тимата обвинени за проповядване на радикален ислям и пропагандиране на религиозна война. Останалите 13 са с по-леки мерки. Един от тях – Стефан Димитров-Тефик от Асеновград, отново влезе зад решетките в края на юни, след като се забърка в скандалния побой над деца, трениращи гребане, в Пловдив.