Ахмед Муса
Ахмед Муса / netinfo
Ако няма жалба или протест на новата мярка, след 7 дни имамът излиза на свобода
Мюсюлмани от пазарджишкия квартал „Изток“ усърдно събират парите за гаранцията на своя духовен водач Ахмед Муса, съобщи председателят на настоятелството към джамията „Абу Бекир“ Янко Мишев. До момента в наличност са около 6 800 от нужните за освобождаването му 7 500 лева.

Своята лепта са дали много жители на квартала със собствен бизнес, разказа Мишев. Някои щедро са дали по 500-600 лева. Помогнали са и гурбетчии от чужбина. Всички дарения се събират доброволно, уверява Мишев.

До акцията се стигна, след като вчера следобед Окръжният съд реши да освободи Ахмед Муса Ахмед под парична гаранция от 7 500 лева. Ромският проповедник е един от 14-те обвиняеми по делото за радикален ислям, като към момента бе единственият с постоянна мярка за задържане под стража.

Пуснаха Ахмед Муса под парична гаранция

Останалите 13 негови сподвижници бяха пуснати с подписка или под гаранция в хода на процеса. Те са подведени под отговорност за проповядване на антидемократична идеология, насаждане на верска омраза и призиви за джихад. Всички бяха арестувани при мащабна акция на МВР и ДАНС на 25 ноември 2014 година.
 
Изслушват записи от СРС по ислямското дело в Пазарджик

От прокуратурата този път приеха, че 3 години и 2 дни, колкото престоя в ареста Муса, са твърде дълго време. Прокурор Недялка Попова поиска гаранция от 10 000 лева. Адвокатката му Елвира Панкова обаче пледира, че сумата е твърде висока за човек, който 3 години е без никакви доходи, а семейството му е в затруднено положение. Причина за исканата промяна в мярката е влошеното здраве на майката на проповедника Живка, която имала нужда от грижи.

Ако решението не бъде обжалвано или протестирано пред Апелативния съд в Пловдив, Ахмед Муса ще излезе на свобода в 7-дневен срок, считано от днес.