/ Thinkstock/Getty Images
Какви са заплахите от проникване на радикален ислям в България
94952
Какви са заплахите от проникване на радикален ислям в България
  • Какви са заплахите от проникване на радикален ислям в България
Промени в няколко закона готви правителството, за да ограничи финансирането от чужбина на религиозни общности у нас, чрез които се прокарват радикални идеи и се правят опити за оказване на политическо влияние. Това обяви вицепремиерът Красимир Каракачанов след среща със спецслужбите, на която бяха обсъдени заплахите от проникване на радикален ислям в България и мерките за противодействие. До края на годината ще бъдат променени Законите за вероизповеданията и образованието, както и Наказателния кодекс.

Каракачанов ще издава лицензи на имамите, въвежда тест по умерен ислям
 
До 2010 година няма нито едно дело за радикален ислям у нас, от 2010 до 2017 г. са образувани над 50 такива дела. Тенденцията ясно показва, че сега действащите закони и за вероизповеданията, и за образованието са твърде либерални и позволяват почти безконтролно в страната да се прокарват радикални идеи на исляма, обяви Красимир Каракачанов:
 
„Под формата на частни религиозни училища, курсове, частни детски градини, се прокарва нетрадиционен за България ислям - такъв, какъвто в историята на България, дори във времето на турското робство не е съществувал и не е бил характерен и самата Османска империя“.
 
Проблемен е броят на проповедниците, практикуващи у нас, които са завършили в държави, където уахабизмът и салафизмът са основна линия в исляма, посочи Каракачанов.

Ахмед Муса остава в ареста под постоянна стража
 
Попитан в каква степен те са заплаха за националната сигурност, вицепремиерът отговори:
 
„Ще дам примери с някои страни в ЕС - Великобритания, Белгия, Холандия, Франция, в които именно подобни проповедници успяваха не само рекрутират, но и да облъчват и фанатизират млади хора, които и в момента воюват на страната на Ислямска държава“.

ДПС иска крайният национализъм и радикализъм да бъдат осъдени
 
Ще бъдат направени промени в Закона за вероизповеданията и образованието:
 
„Да се ограничат възможностите за чужди граждани, които се финансират от чужди страни или чужди структури, да пребивават на територията на България и да развиват религиозна дейност. Със закона за вероизповеданията категорично трябва да се забрани в ръководството на нашите религиозни общности да присъстват и да участват чужди граждани. Не трябва да продължава практиката хора, завършили теология или религия в страни, в които се преподава или се практикува радикални форми на една или друга религия, да преподават или да проповядват на територията на България“, посочи Каракачанов.

Патриотите предлагат затвор и глоба от 5000 лв. за проповядване на радикален ислям
 
Необходими са спешни промени и в Наказателния кодекс, обясни вицепремиерът. Той обясни, че трябва да се дефинират радикалните течения и практики, за да могат правораздавателните органи да ги санкционират по-лесно.
 
Законопроектите ще бъдат консултирани с министерствата на финансите, образованието, правосъдието и се очаква да бъдат приети до края на тази година.