/ БГНЕС
ДПС иска крайният национализъм и радикализъм категорично да бъдат осъдени и да нямат място във властта. Това заяви в парламентарната пленарна зала председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на групата по повод годишнина от "Майските събития" от 1989 г.
 
Карадайъ припомни, че на 29 май 1989 г. държавното ръководство в лицето на комунистическата партия е обявила масовото изселване на български турци и мюсюлмани, останало известно като "голямата екскурзия". Повече от 360 000 души са принудени набързо да изоставят домовете си и да потърсят убежище в Турция и в Европа, каза той.
 
Патриотите предлагат затвор и глоба от 5000 лв. за проповядване на радикален ислям

Карадайъ припомни, че при насилствената смяна на имената през 1984-1985 г. има десетки загинали, стотици са бити и задържани, повече от 500 души са изпратени в лагера "Белене". С масовите протести през май 1989 г. се слага началото на края на т.нар. Възродителен процес, с което и началото на края на тоталитарния режим в България, посочи той.
 

БГНЕС


По думите му за всичко това обществото знае много малко, а за престъпленията няма наказани. ДПС иска събитията от т.нар. Възродителен процес, с майските събития и събитията от декември 1989 г. да получат своята историческа оценка, подчерта Карадайъ.
 
Той заяви, че място във властта днес имат тези, които в програмата си са обещавали разбиване на капсулирането на циганските гета и турскоговорящите региони, както и подпомагане на доброволното ограничаване на раждаемостта там. "Под тези обещания седи подписът на сегашния председател на Съвета по етнически и демографски въпроси. Цинизъм", коментира Карадайъ.
 
ДПС е твърдо за спазване на етническия мир, за създаване на стабилност в региона и страната, за сигурност на гражданите, за спазване на правата и свободите на всички български граждани, за справяне с бедността и демографската катастрофа.
 
Патриотите искат да се криминализират проявите на радикален ислям

"От ДПС искаме стабилност на държавата, а не на властта. Искаме сигурност за всички български граждани, а не на отряд шегобийци. Искаме демократично управление на страната, а не имитация и зле прикривана жажда за власт и привилегии. Искаме върховенство на закона, а не бандитски прояви", заяви Карадайъ.
 

БГНЕС


Другостта и различието е национално богатство, подчерта той и допълни, че всичко друго е връщане назад, популизъм и път към национално предателство. "Нека в ден като днешния си дадем сметка, че историята може и да се повтаря. Нека от миналото да се извлекат верните уроци за бъдещето, за да имаме общо европейско бъдеще", призова Карадайъ.
БТА