/ БГНЕС
Каракачанов настоява за въвеждане на изпити за имамите
94720
Каракачанов настоява за въвеждане на изпити за имамите
  • Каракачанов настоява за въвеждане на изпити за имамите
Лицензиране на Ислямския институт в България и въвеждане на изпити за имамите съгласно утвърдена от образователното министерство програма. Това предлага министърът на отбраната Красимир Каракачанов с промени в Закона за вероизповеданията и Закона за образованието.
 
Чужди фондации, подпомагани от държави, изповядващи салафизма и уахабизма, финансират разпространението на символите на радикалния ислям у нас, посочи министърът. Според него проблемът се подценява и ако не се вземат мерки в бъдеше може да ескалира.
 
От радикализация е заплашена всяка една страна и България не е изключение, посочи военният министър Красимир Каракачанов. Според него у нас опитите за радикализация са насочени основно към две общности, които живеят при трудни условия.

"Циганите в гетата и българите мюсюлмани в Родопите. Там са насочени усилия, финансират се, създават се и културни структури", обясни той.
 
Фондации и организации, подпомагани от държави, провеждащи политиката на салафизма и уахабизма, финансират разпространението на радикален ислям у нас, посочи министърът.
 
"Едни хора, които до преди 5 години са ходели на протестантска църква, днес ходят с бради до кръста и викат "Аллах акбар", облечени в бели чаршафи, и не можеш да разбереш това български граждани ли са или хора дошли от Пенджаб. Всичко това става срещу заплащане", коментира още министърът.  

Според Каракачанов проблемът се подценява. Децата на разпространяващите символите на радикалния ислям  може да се окажат сериозна заплаха и проблем за страната ни, предупреди министърът.
 
Не е нормално заплатите на имамите в България да ги плаща чужда държава, посочи още той и допълни, че ще предложи законодателни промени за по-строг контрол върху финансирането на вероизповеданията и при назначаването на кадрите, проповядващи религия. 

"Трябва да се лицензира Висшият ислямски институт в България и той да обучава кадрите си по утвърдена учебна система от Министерството на образованието. Второ, всеки един български гражданин, завършил някъде другаде, трябва да минава през лицензиране през Министерството на образованието, за да получи правото да преподава. От къде накъде един религиозен проповедник ще дойде от другия край на света и без да знаем какво точно ще проповядва ще го пуснем да пълни главите на българските граждани. И по отношение на финансирането трябва да има строг контрол", обобщи още Каракачанов.
 
Предложенията за промени в Закона за вероизповеданията и Закона за образованието ще бъдат внесени в Министерски съвет следващата седмица, уточни военният министър.