/ Областна администрация - Пловдив
С едноминутно мълчание стотици жители на Карлово и гости на града почетоха паметта на Васил Левски на възпоменателна церемония по повод 147 г. от гибелта на Апостола.

Османската империя плащала щедро на агенти, донасяли информация за Левски (ВИДЕО)


"Левски е символ на българския дух. Горди сме, че Карлово е дало такъв син на България", каза в приветствието си кметът на общината Емил Кабаиванов.

Областна администрация - Пловдив

В словото си Областният управител на област Пловдив Дани Каназирева подчерта, че трябва не само да следваме  заветите на Апостола на свободата, но и да живеем така, че да заслужим правото да се наричаме негови потомци.

Областна администрация - Пловдив

„Неговите завети, неговите  думи се  пазят в съзнанието и сърцето на всеки българин. От деца ние растем  с неговия портрет, с разказите за неговата смелост и делото му и  помъдряваме, осмисляйки саможертвата му  и безграничната му любов към свободата и отечеството. В дни като днешния си повтаряме написаното от ръката му. Четем и препрочитаме думите му от малкото тефтерче , които за съжаление в годините, като че ли ни се изплъзват, а и много често забравяме един от заветите му: "Дела трябват, а не думи“, каза още Каназирева.

Областна администрация - Пловдив


В края на церемонията бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Васил Левски на едноименния площад. Прозвуча химнът на България, а небето над Карлово беше озарено от възпоменателни илюминации. Сред присъстващите бяха депутати, кметове, представители на политически партии, общественици. В ритуала участваха и представителни подразделения на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Областна администрация - Пловдив

Утре, 19-ти февруари, възпоменателните чествания продължават от 9:00 часа в храма “Света Богородица”, където  ще бъде отслужена Архиерейска света литургия и панихида. В 11:00 часа започва митинг-поклонение и шествие до родната къща на Васил Левски. Там ще бъдат обявени резултатите от студентски конкурс за есе.