Новооткрити архиви за живота и делото на Апостола показват в Национални музей в Карлово
Документи, свързани с живота и делото на Aпостола, бяха показани за първи път в Националния музей "Васил Левски" в Карлово. Ценните архиви са получени от Турция и разкриват неизвестни досега факти за Левски, съобщава NOVA.

Изследването е дело на директора и уредника на музея към родната му къща в Карлово. Документите са открити в Османския архив в Истанбул и са от края на 1872 година. "Най-интересна е снимката на Васил Левски, за която доказахме, че всъщност това е фотографията, използвана от османската власт за неговото издирване. За удобство на тези, които са го преследвали на гърба на снимката има словесно описание на неговите външни белези”, казва Виктор Комбов, уредник в Националния музей “Васил Левски“ в Карлово.

Отбелязваме 147 години от гибелта на Апостола

От документите става ясно, че Апостолът е възприеман от тогавашната Османска власт като много опасен човек за империята. Османската власт е имала далеч преди залавянето на Васил Левски информация за него и за това какво той е правил на територията на Дунавския вилает и въобще в българските земи. И за това, че не едва след разпитите на комитетските дейци от Тетевенско, Орханийско дават следата на властта към Васил Левски”, обяснява Дора Чаушева, директор на музея.

Паметникът на Левски в София е открит през 1895 г.

Откритите документи показват, че революционната мрежа е много по-мащабна от данните досега, но и че османската шпионска мрежа работи ефективно. Властите са били запознати със социалния статус на революционната организация. „Между тези 400- 500 души, които са заподозрени като преки съмишленици на комитетското дело присъстват все млади, образовани, заможни, влиятелни хора”, казва историкът проф. Пламен Митев.

Показват неизвестна снимка на Васил Левски (СНИМКА)

Османска власт е плащала щедро на агентите, които са донасяли информация за Левски. „В тези документи става дума, че месечно от порядъка на 3 хиляди гроша, само като пример годишната заплата на един от добрите даскали по това време е от порядъка на 10-12 хиляди гроша”, допълва проф. Митев.

Изследователите се надяват в документите да открият отговорът на най-важния въпрос- кой е предателят на Левски.
nova.bg