Калофер чака компенсации заради синия език
Калофер чака компенсации заради синия език / снимка: dariknews.bg/архив

„Изплащането на компенсации е добра новина за всички стопани, чиито животни измряха от болестта „син език”, защото поне частично ще покрием загубите си тази година.” Така кметът на Калофер Румен Стоянов коментира съобщението, че до края на следващата седмица ще бъдат изплатени обезщетенията за животновъдите, пострадали от епидемията през лятото.

Новината съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева вчера в Сливен. Тя посочи, че още в петък са преведени първите 300 000 лева към Областните агенции по безопасност на храните.

Компенсациите се изплащат според породата на животните по специален регламент, утвърден от земеделското ведомство. Средно стопаните трябва да получат по 2,30 лв на килограм животинско тегло.

 

Калофер бе едно от огнищата на „син език” в региона, наред с общините Асеновград и Брезово. Само в града на Ботев за около 2 месеца загинаха над 200 овце, за цялата област броят на починалите животни бе близо 1000. Общо 6500 овце загинаха в цялата страна, по данни на Българската агенция по безопасност на храните. Болестта засегна не само домашните животни, сред убитите от „син език” бяха открити и диви муфлони в Кърджалийско.