Изворна вода тече в центъра на Пловдив
Изворна вода тече в центъра на Пловдив / netinfo
Изворна вода тече в центъра на Пловдив
21804
Изворна вода тече в центъра на Пловдив
  • Изворна вода тече в центъра на Пловдив

Изворна вода потече в центъра на Пловдив в една от къщите, намиращи се в някогашния квартал на богатите римляни. От месец двора на 88-годишния Любен Жилков, който живее на улица „Рилски метох" № 7, се пълни с вода. Старецът предполага, че водата избива някъде от Таксим тепе и се стича по скалите. По думите му водата е търсила как да избие, след като мястото от където е извирала е било запушено.

"Още когато се строеше подлезът на Понеделник пазара, водата бликна от глинена тръба", спомня си възрастният човек. За "чудото " в двора му е той е подал сигнал до ВИК от където са установили, че водата е изворна, обаче не е годна за пиене.

Историята започва в далечното минало, когато е построена църквата "Света Марина". Именно под храма според пловдивчанина се е намирал извора. На мястото на сегашния храм е имало друг, този на римската богиня Фортуна, обясни Любен Жилков. Интерсното в случая според него е, че водата тече една седмица след което спира, след няколко дни пак започва.

Въудошевеният старец не се страхува от наводнение, вече месец той търси отговор от къде извира водата, а това дори специалистите от ВИК не са установили.

  /Чуйте от прикачения звуков файл/