/ iStock/Getty Images
Дезинформация било, че има лекар, завърнал се от Италия и започнал веднага работа
Над 60 човека - персонал и пациенти в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Георги", ще бъдат изследвани за коронавирус. Това съобщи изпълнителният директор на болницата проф. д-р Карен Джамбазов. По-рано днес стана ясно, че пациентите в отделението са 20, а медицинската сестра, разболяла се от COVID-19 е имала контакт с  почти всички лежащо болни и медицински персонал, тъй като е била превързочна сестра. 

Медицинска сестра от Неврохирургията на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив е с COVID-19

59-годишната жена не е на работа в отделението от петък, уточни проф. Джамбазов. По думите му всички в Клиниката по неврохирургия са под карантина. Взети са всички мерки за дезинфекция на 12-я етаж, където се намира клиниката и тя няма да отвори, докато не се отчете отрицателен резултат за вируса. Пациентите, които би трябвало да бъдат приети в нея, ще се насочват към други лечебни заведения. 

Съпругата на доктора от Спешното на Пълмед и две медицински сестри - позитивни за COVID-19

Що се отнася до това, имало ли е лекар, който е бил в Италия и след като се е завърнал, веднага е започнал работа, проф. Джамбазов уточни, че това е дезинформация. "Принципно няма човек, който да не е бил в чужбина през последните месеци и последната година. Но през последните два месеца през границата хората се пускат с декларации, карантиниране и под строг контрол", посочи шефът на УМБАЛ "Св. Георги". По думите му лекарят, за който се предполага, че се е върнал от Италия, е пристигнал в България на 12 февруари, а случаят със сестрата е от миналия петък - 20 февруари. 

Шеф на спешно отделение в пловдивска болница е единият заразен в Пловдив

Всички, които са  на работа в този момент в Спешното отделение на УМБАЛ "Св. Георги" работят със защитни средства. Ако постъпят съмнителни пациенти, те се насочват към другите клинични звена за диагностика, за да може да получи всеки пациент адекватна помощ.