/ iStock/Getty Images
Вторият пациент е 35-годишен мъж, лекуват го с хлорокин
59-годишна медицинска сестра от Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Георги" е едната от двамата потвърдени тази сутрин пациенти с коронавирус в Пловдив.

Това съобщи директорът на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Танчева-Манчева. Жената е превързочна сестра в клиниката и в това си качество е била в контакт с почти всички пациенти, лекари и медицински персонал в клиниката. 

Два нови случая на коронавирус у нас, децата с хронични заболявания са застрашени


"Медицинската сестра е с придружаващо системно заболяване. Почувствала се е зле в неделя вечер и сама е останал вкъщи. Тя е на домашно лечение в леко към средно тежко състояние. Чувства се добре, но с температура и леки грипоподобни симптоми. Наблюдава се сама. Нямам данни,  че заразата е тръгнала от лекар, който е бил в Италия", поясни д-р Манчева. 

Съпругата на доктора от Спешното на Пълмед и две медицински сестри - позитивни за COVID-19

В момента в клиниката е екип от отдел "Противоепидемичен контрол" на РЗИ, който извършва обследване на контактните. Разпоредено е тя да бъде затворена, с предписание за основно почистване и дезинфекция. Връчват се предписания за карантина на медицинския персонал, който работи там, както и на 20 пациенти, които са на лечение в клиниката. 

Шеф на спешно отделение в пловдивска болница е единият заразен в Пловдив

Предстои да се установи какво е състоянието на всички лекари и пациенти - кои са позитивни и  кои са отрицателни за коронавирус. Тогава ще се прецени как да се процедира с всеки отделен случай.

Пациентът с COVID-19 в Инфекциозна клиника-Пловдив се върнал от Англия

Другият потвърден пациент е 35-годишен мъж, настанен в Инфекциозна болница. "Той е проявил достатъчно съвест и се е изолирал още при първите симптоми. След като е получил задух е приет в Инфекциозна клиника, като вече е потвърдено заболяването. В момента е в средно тежко заболяване и се лекува с хлорокин", обясни шефката на РЗИ. 

Бебе е прието в пловдивската Инфекциозна клиника със съмнение за коронавирус

Добре са останалите пациенти с потвърден COVID-19. Това са шефът на Спешното отделение в УМБАЛ "Пълмед", както и контактните му лица - две медицински сестри и съпругата му. Те са под карантина в домовете си. 

На този етап няма проби, които да се очакват от Пловдив и региона, с изключение на пробите на едномесечното бебе в Инфекциозна клиника и майка му. 

Младеж е със съмнение за коронавирус в карловската болница, отключил диабет

Що се отнася до болната с коронавирус в Карловската болница, уточнени са контактните лица в самолета, с който се е върнала от Англия и които са били на седалките пред и зад нея.

Идентифицирани са седем души,
открити са техните джипита и  е проведен разговор с тях. Засега тези хора нямат оплаквания. Става дума за хора от Стара Загора и Бургас. Освен личните лекари, са уведомени и регионалните здравни инспекции в двата града.