/ Дарик, архив
Медици от Клиниката по урология в “УМБАЛ-Пловдив” „изпариха“ тумор от бъбрека на 64-годишна пловдивчанка. Интервенцията бе извършена под ръководството на началника проф. д-р Димитър Шишков и с помощта на инструмент, конструиран от него.

Хирурзи отстраниха 10-килограмов тумор от гърдата на жена

Става дума за лапароскопска операция, направена с най-модерен лазер, на който направих инструмент за въвеждане на лазерното влакно в коремната кухина, посочи професорът.

Изпарен е 5-сантиметров тумор, локализиран в долния полюс на левия бъбрек, т.е. извършена е парциална резекция, като са съхранени 2/3 от органа и сега той продължава да функционира. Процедурата е продължила два часа и половина.

Лекари от ВМА и „Пирогов” направиха уникална операция на бебе с рядко заболяване

Тази жена е 12-ят случай на пациент, лекуван по този начин в клиниката. След интервенцията тя е в добро общо състояние. Всички оперирани болни досега са успешни, което ни даде основание да съобщим положителните резултати, каза проф. Шишков. Пациентите нямат рецидиви, а туморите се наблюдават активно на всеки 6 месеца.

Идеята е лапароскопската оперативна техника да се въведе и за лечение на други органи от отделителната система. Ефектът от тази терапия е, че има минимално кървене, без да се налага да се клампират съдовете по време на операцията.

Самият лазер едновременно изпарява туморната тъкан и спира кървенето от бъбречните съдове.