/ iStock/Getty Images
"Инспекцията по труда в Смолян започва проверки, за спазване на изискванията от страна на работодателите по време жегите", съобщи инж. Емилия Даракчиева - директор на Областната дирекция. Ще бъдат проверявани най-вече работещите на открито, както и шивашките цехове в региона.

Екоинспектори от Смолян в акция за нередовни полиетиленови торбички

При работа на закрито допустимата температура е до 26 градуса  за тежък труд и до 28 градуса за лека и среднотежка физическа работа, но при определени условия е позволено да се работи и до 31 градуса.

Пет начина да се разхладим в жегата (ВИДЕО)

При работа на открито, най-често в строителството, работодателите могат да въвеждат  плаващо работно време и повече почивки с цел избягване на полагане на труд в най-горещите часове.Необходимо е подсигуряване на вода, като се препоръчва и осигуряването на климатизирани помещения за почивки.

От началото на лятото, в Инспекцията по труда в Смолян е получен само един сигнал, за работа в неподходящ микроклимат. Той се отнасял за шофьор, чиито служебен автомобил е бил с дефектирала климатична инсталация.

До 38 градуса на места в четвъртък

При проверката било установено, че въпросното превозно средство е спряно, а на работника е подсигурено друго транспортно средство, което е било напълно изрядно, коментира още директорът на Областната дирекция на „Инспекция по труда“ в Смолян, инж. Емилия Даракчиева.

Тя съветва работодателите, да спазват стриктно изискванията и да бъдат особено бдителни, когато има обявени предупредителни кодове за горещини.