И пловдивските журналисти осъдиха атентата срещу Генка Шикерова
И пловдивските журналисти осъдиха атентата срещу Генка Шикерова / снимка: podtepeto.com
И пловдивските журналисти осъдиха атентата срещу Генка Шикерова
71554
И пловдивските журналисти осъдиха атентата срещу Генка Шикерова
  • И пловдивските журналисти осъдиха атентата срещу Генка Шикерова

Представители на над 15 медии, сред които и Дарик радио, се събраха пред сградата на областната дирекция на МВР в Пловдив в знак на солидарност към водещата от  БТВ Генка Шикерова. Журналистите се обединиха под обща декларация, адресирана до вътрешния министър Цветлин Йовчев и главния прокурор Сотир Цацаров.

Днес заставаме заедно с лицата си, за да покажем, че няма да мълчим, че не ни е страх. Ако наведем глави и подминем случилото, се ще дадем лош знак както към обществото, така и към институциите. С този документ се обявяваме категорично срещу опитите за удари срещу свободата на словото и всяването на страх сред гилдията“, обявиха присъстващите.

Независимо дали е отмъщение или намерение да се сплаши личност, която публично да изразява мнението си, този акт е посегателство срещу демократичните ценности. Безкомпромисната позиция срещу корупцията, престъпността, безотговорността, злоупотребите и беззаконията, са задължителни за всеки български журналист. Ролята на журналиста е да бъде критичен и да задава всички въпроси, за да защити обществения интерес.

Двата палежа за пореден път показват, че за защитата на правовия ред и сигурността на гражданите предстои да бъде изминат дълъг и тежък път, макар че като общество ние отдавна сме избрали пътя на демокрацията. Ето защо на опитите да се всява страх, хаос и беззаконие следва да се противодейства по най-безкомпромисен начин. Всички ние се надяваме, че полицията, следствието и прокуратурата ще изпълнят своята функция и ще изправят пред съда извършителя на поредното посегателство върху наш колега, гласи част от текста на декларацията.

 

Шефът на полицията в Пловдив Пламен Узунов прие в кабинета си журналистите и обеща да се погрижи декларацията да стигне до вътрешния министър Цветлин Йовчев. Той осъди категорично актът на насилие срещу Генка Шикерова и подчерта, че е сигурен, че колегите му в София правят всичко възможно да разрешат случая с палежа на автомобила на Шикерова.