/ ThinkStock/Getty Images
Хирурзите от Комплексния онкологичен център се справиха с две изключително тежки операции в един ден, за които вложиха виртуозни умения.

За първи път в Пловдив - апарат запазва косата по време на химиотерапия

Единият им пациент е 60-годишен мъж с огромен тумор, обхващаш цялата гръдната стена. Първоначалното съмнение е било за рак на гърдата, но по време на експресното изследване - гефрир са излезли съмнения за сарком - рядък тумор на гръдната стена, последвало е потвърждение на резултата, което определя по-нататъшните оперативни действия. Д-р Вълчо Петков и екипът му са успели да го отстранят на един етап. Злокочественото образувание, е тежало близо 5 килограма. 

В Пловдив оперираха 100-годишна баба с тумор на гърдата

Другият пациент е жена, която преди 15 години е оперирана от  карцином на гърдата. Ходила е рядко на прегледи, тъй като е гледала болния си мъж, имала е и допълнителни тежки семейни драми, а през това време е развила тумор и на другата млечна жлеза. Притеснявала се да потърси лекарска помощ, докато гърдата не станала силно болезнена, зачервена и огромна.

КОЦ - Пловдив с мисия: Започват срещи за единно поведение и прецизна диагностика на онкозаболяванията

Към всичко това се добавя и тежко сърдечно заболяване - 71-годишната жена е с пейсмейкър, но тъй като туморът е бил голям, е трябвало най-напред  да започне химиотерапия, за да се смали размерът.

Петте навика, които най-често отключват рак

Още на първия курс обаче е направила остра сърдечно-съдова слабост, лекарите във Втора база на КОЦ, са успели да овладеят ситуацията и да я спасят, но това наложило прекъсване на процедурите.

Отличиха КОЦ Пловдив за най-добрата болница в областта на онкологията

По този начин хирурзите-онколози остават в една много тежка ситуация - да се справят с напреднал и огромен тумор, коментира главният оператор д-р Ваня Балева. Онкокомитетът взе решение все пак да оперираме, за да не остане пациентката без лечение. Затова операцията е много важна за нея, допълни специалистката.

Как да се избегне рискът от рак на гърдата?

Освен всички усложнения, д-р Балева и екипът ѝ е трябвало да отстранят още един голям тумор, който за късмет е бил доброкачествен, тъй като е пречел да започнат с образуванието обхванало цялата гърда и всички лимфни възли.