/ Thinkstock/Getty Images
Апарат запазва косата по време на химиотерапия
102018
Апарат запазва косата по време на химиотерапия
  • Апарат запазва косата по време на химиотерапия
Комплексният онкологичен център в Пловдив е първото лечебно заведение в града, което вече разполага с апарат за запазване на косата по време на химиотерапия. Това става възможно, чрез специалната система за охлаждане на скалпа. Такава техника у нас има единствено в София.

В Пловдив оперираха 100-годишна баба с тумор на гърдата

По време на химиотерапия при онкоболните се получава увреждане на космените фоликули от самото лекарствено лечение. Хората, основно жените, са изключително суетни и такава загуба влияе силно на емоционалното им състояние, което добавено към лечението на рака води до силен стрес за организма.

КОЦ - Пловдив с мисия: Започват срещи за единно поведение и прецизна диагностика на онкозаболяванията

С новия апарат Онкологичният център в Пловдив вече ще даде възможност на пацентите  да запазят косата си на фона на провежданата химиотерапия, което ще допринесе за комфорта им и едно по-добро емоционално състояние. 

Отличиха КОЦ Пловдив за най-добрата болница в областта на онкологията

Процедурата с апарата не се поема от Здравната каса. Използването на системата е изключително лесно, неинвазивно и удобно за пациента. Тя работи така, че загубата на коса може да бъде намалена или напълно предотвратена чрез охлаждане на скалпа.

За първи път в страната - в КОЦ-Пловдив откриват предракови заболявания на маточната шийка с молекулярен тест

Чрез апарата молекулите на лекарствата не достигат до клетките на косъма. По този начин се предотвратява загубата на коса, обясни принципа на действие управителят на лечебното заведение д-р Парашкев Цветков. 

Как да се избегне рискът от рак на гърдата?

Системата за охлаждане на скалпа може да се прилага при химиотерапия при солидни тумори и лечение с Таксани, Антрациклини и алкиращи препарати. Не се използва при злокачествени заболявания на кръвта, при наличие на студова алергия, при облъчен с лъчетерапия череп и налични метастази по скалпа.

Пет начина за предотвратяване на рака

В зависимост от използвания химиотерапевтичен режим се изпозва различна програма на апарата, което води до индивидуализиране на метода, спрямо нуждите на пациента.

Петте навика, които най-често отключват рак

Елена Георгиева е диагностицирана с рак на гърдата преди 15 години. По думите й, травмата, която изпитва една жена когато чуе страшната диагноза, е ужасна, а когато към това се прибави и окапването на косата - ситуацията за пациентките се превръща в кошмар. Апарата, убедена е тя, е много нужен в един такъв момент.

Изкуствен интелект открива бързо и безболезнено рак на гърдата

В Европа системата Паксман - наречена на името на жената, болна от рак, чийто съпруг изобретява апарата, се прилага изключително успешно и ефективно. Използва се масово в Англия, Норвегия Швейцария. Резултатите показват 78 процента намаляване на риска от опадане на косата- напълно или в малка степен.  

Чуйте повече в звуквоия файл: