Петте навика, които най-често отключват рак
Петте навика, които най-често отключват рак / sxc.hu
Петте навика, които най-често отключват рак
84055
Петте навика, които най-често отключват рак
Петте навика, които най-често отключват рак
  • Петте навика, които най-често отключват рак
  • Петте навика, които най-често отключват рак

80% от раковите заболявания се дължат на външни фактори и на начина на живот при хората. Въпреки по-добрите профилактика и лечение днес, заболяемостта от рак продължава да нараства, като към момента всеки пети смъртен случай е резултат на раково заболяване.

В Европейския съюз всяка година 2 от 10 жени и 3 от 10 мъже умират от рак. Тревожните данни съобщиха от столичната Онкологична болница в Световния ден за борба с рака.

Тази сутрин в лечебното заведение бе открита нова Клиника по урология.

Какво отключва рак на простатата

В Европа ракът остава втората по честота причина за смърт след сърдечно-съдовите заболявания. При мъжете най-чест сред онкологичните болести е ракът на белия дроб, а при жените - на гърдата, информира директорът на болницата д-р Валентин Ангелов.

„Какво предвижда нашият раков регистър, базиран в нашата болница, да се случи през тази година? Ще бъдат открити 39 900 случая срещу 36 800 през 2013 г. Прогнозите са смъртните случаи да надхвърлят 20 000 срещу 18 000 през 2013 г. Виждате, увеличават се с по 1000 души на година", добави той.

Една от причините раковите заболявания да нарастват е увеличаването на продължителността на живота, както и на възрастта на населението, смятат лекарите.

Ракът на гърдата у нас покосява все по-млади жени

„Около 1/3 от смъртните случаи от рак се дължат на 5 водещи поведенчески хранителни рискове - висока телесна маса, нисък прием на плодове и зеленчуци, липса на физическа активност, тютюнопушене и употреба на алкохол. Познаване причините за развитие на рак и редовната профилактика могат да намалят заболеваемостта", каза още Ангелов.
Клиниката по урология в Онкологичната болница вече е обновена и преоборудвана. Общата стойност на проекта е 5,5 млн. лв., като малко над 4 млн. от тях са усвоени по линия на оперативната програма „Развитие на човешките ресурси" и програма „Джесика", с която оперира Столичната община.