Какво отключва рак на простатата
Какво отключва рак на простатата / sxc.hu

За последните 10 години заболеваемостта от рак на простатата у нас е скочила с 60%. Според лекари простатният рак е на път да измести по честота рака на белия дроб и рака на дебелото черво, които към момента са най-разпространените злокачествени заболявания при силния пол. Любопитното е, че една от основните причини за появата на това заболяване е честата смяна на партньорите.

Медици и пациентски организации припомнят, че скрининг при рака на простата няма, но всеки мъж на възраст над 50 години трябва веднъж годишно да си прави кръвен тест, за да може, ако има такова заболяване, то да бъде диагностицирано навреме, информира проф. Галина Куртева, ръководител на Клиниката по медицинска онкология в столичната Онкологична болница.

„По отношение на заболеваемостта - тя се увеличава значимо. Цифрите, които представя раковият регистър, показват, че за последните 10 години заболеавемостта е нараснала със 60%", добавя медикът.

Много важни са първите признаци и симптоми на заболяването. Ако то бъде диагностицирано в ранна фаза, е напълно лечимо, казва още специалистът.

„Като признаци и възможност за търсене на тази диагноза - смята се, че би могло да се даде насока за налично подобно заболяване с лесно елементарно кръвно изследване. Добре е над 50-годишна възраст то да се извършва дори да няма никакви симптоми. Но често уриниране и парене би могло да насочи съответния пациент към търсене на помощ от уролог. Има една теория, че честите възпалителни изменения имат известно отношение към честотата на това заболяване, честите инфекции също и честата смяна на партньорки - също", категорична е проф. Куртева.

От Федерация „Български пациентски форум" съобщиха, че проучване, направено в цялата страна, доказало, че българите не само не мислят за опасността от това заболяване, а и си признават, че не искат да мислят. Лекари и пациенти са категорични, че е нужна повече информираност за рака на простатата, а ползите от подобно се доказали с рака на млечната жлеза, случаите, на който намалели след като обществото широко е заговорило и се е информирало за проблема.