Няколко промени в начина на живот могат да допринесат за понижаване на риска от рак
Няколко промени в начина на живот могат да допринесат за понижаване на риска от рак / ThinkStock/Getty Images
Много хора смятат, че вероятността от развитие на рак се обуславя от гените или лошия късмет. Съществуват обаче редица начини да се въздейства върху риска, пише в. "Дейли експрес".. В действителност четири от всеки десет случая могат да бъдат предотвратени с промени в начина на живот. С наследствени причини се обясняват два или три от всеки сто случая.

Петте навика, които най-често отключват рак

Експертите отбелязват, че никога не е късно човек да предприеме няколко важни стъпки с превантивна цел, дори и да е прехвърлил средна възраст.

Отказ от цигарите

здравословно
ThinkStock/Getty Images

Според организацията Кансър рисърч Ю Кей пълният отказ от цигарите е първата сериозна крачка към намаляване на опасността. Тютюнопушенето се свързва с повишен риск от 14 типа рак, както и от сърдечносъдови и белодробни заболявания.

Тютюнопушенето ежегодно убива над 7 милиона души

Според Националната здравна служба колкото и дълго да е пушил човек, си струва да загърби вредния порок - всяка година без цигари понижава риска.

Отслабване

здравословно
ThinkStock/Getty Images

Поддържането на здравословно тегло е второто най-добро нещо, което хората могат да направят, за да се предпазят от злокачествени заболявания. Редица изследвания показват, че преборването на излишните килограми осигурява защита от рак на гърдата след менопауза, както и от някои агресивни форми на рак на простатата.

Здравословно хранене и ограничаване на алкохола

здравословно
ThinkStock/Getty Images

Освен поддържане на разумно тегло, здравословното хранене също е от съществено значение за понижаване на риска от злокачествени заболявания.

Експертите препоръчват да се консумират повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти и протеини от източници като нахут, риба, пиле, както и да се ограничат червеното и преработеното месо, напитките с добавена захар и висококалорични продукти като пици и торти.

Дори едно питие на ден повишава риска от рак

В добавка към разумното хранене е препоръчително да се ограничи и алкохолът, който може да причини рак на черния дроб, устата, гърлото и хранопровода.

Безопасно излагане на слънце

здравословно
ThinkStock/Getty Images

Необезопасеното излагане на слънце е причина за увеличаване на случаите на кожен рак във Великобритания. Експертите препоръчват в горещо време хората да прекарват на сянка между 11 и 15 часа. Ако все пак се налага човек да бъде на открито, съветът на специалистите е да използва слънцезащитни продукти с фактор минимум 15.

Д-р Бъклова, дерматолог: Кожата помни всяко изгаряне

Авторите на изследване в САЩ, което все още е в ход, смятат, че дори едно лошо изгаряне е достатъчно, за да се повиши рискът от кожен меланом.

Физическа активност

здравословно
ThinkStock/Getty Images

Експертите са на мнение, че 3400 случая на рак във Великобритания могат да бъдат предотвратени благодарение на физическа активност. Изследвания са показали, че активното движение е свързано с понижен риск от рак на дебелото черво, гърдата и ендометриума (маточната лигавица), напомнят специалистите. 

Вижте десетте най-полезни упражнения, които всеки може да прави
БТА