Д-р Бъклова, дерматолог: Кожата помни всяко изгаряне
Д-р Бъклова, дерматолог: Кожата помни всяко изгаряне / снимка: Thinkstock/Getty Images

Проблемите със злокачествените заболявания много често се неглижират, което напоследък води до увеличаване на откритите в късен стадий меланоми. Това заяви в интервю за Дарик дерматологът д-р Десислава Бъклова. Опитът й показва, че слънцето има много полезни качества, но отрицателните ефекти стават все по-видими.

„За съжаление кожата има свойството да помни. Всяко изгаряне в детска възраст се мултиплицира и в една по-зряла възраст започват да се появяват проблемите. Най-страшни са злокачествените заболявания, сред които най-сериозното е меланомът", изтъкна специалистът.

При поява на пигментно образувание по кожата, което е по-тъмно, с по-неправилна форма, ако се зачерви и прокърви, трябва да потърсим консултация със специалист. Самолечение не се препоръчва, посъветва дерматологът.

Как да сме във форма за лятото?

Слънчевите UV лъчи са най-малко опасни в часовете преди 10 и след 16 часа. Лъчите минават и през облаците, и през плажния чадър, опасно е и в морската вода, защото се отразяват в нея и влизат в дълбочина, отбеляза д-р Бъклова. Тя съветва слънцезащитните продукти да се намазват 30 минути преди излагане на слънце. Препоръчва се употребата им по всички зони на тялото, на всеки 2 часа.

Много е важно козметиката да се избира от аптека, където фармацевтите могат да консултират клиента. При по-светла кожа трябва да се използва продукт с по-висок защитен фактор.

Козметиката за защита от слънцето действа само едно лято. Ползването й след 6-9 месеца не вреди на кожата, но факторът на защита намалява, отбеляза дерматологът.

На плаж е добре да се пие вода, която не е студена. Дехидратацията се отразява на целия организъм, като засилва стареенето на кожата. Добре е да се пие и чай, препоръчва още дерматологът. Бирата и алкохолните напитки не са подходящи за плажа.

Фон дьо тенът е опасен, защото запечатва кожата и може да доведе до алергични реакции. Фотоепилацията през лятото е абсолютно забранена, тъй като е мор за кожата. посочи още специалистът. Според д-р Бъклова по това време на годината се препоръчва само мезотерапия и скин тайтънинг (процедура, която осигурява здрава и опъната кожа).