Гергов: Те си ме плюят, ама ме обичат
Гергов: Те си ме плюят, ама ме обичат / © снимка: БГНЕС, архив

Георги Гергов остава лидер на градската организация на БСП в Пловдив. Това стана ясно след близо 4-часово заседание на социалистите, на което се очакваше да се разбере дали запазва лидерската си позиция.

"Няма нищо лошо в това, вече го преживяхме един път", коментира пред Дарик лидерът на социалистите още преди събранието и изрази увереност, че мнозинството от членовете на партията ще го подкрепят, за да запази поста си дори и след лошите изборни резултати.  „Повечето ще гласуват за мен. Те си ме плюят, ама ме обичат“, заяви Гергов.

"Явно няма да чуем за вина в ръководството", каза пред Дарик младият социалист Иван Петков - Бебето,  решен да поиска оставката на Гергов. Според Пенка Калинкова, бивш член на градската организация на БСП в Пловдив, оставката на Гергов е въпрос на чест. Тя смята, че в партията има нужда от промяна и трябва да се дава път на младите.

 

Социалистите приеха отчета за свършеното в предизборната кампания с оценка - задоволителна. В анализа на причините за драматичната загуба се чуха остри критики  както към националната политика, така и към действията на членове на местно ниво.

Дискусията очерта основните проблеми пред БСП, за които ще се търсят решения на специално заседания в края на месеца.  До решението за нов пленум се стигна, след като беше отхвърлено предложението на Георги Гергов за свикване на конференция. С 26 „За” и само четири „Против” Градският съвет даде подкрепа за председателя.

Един от аргументите бе,  че предстоят местни избори и БСП трябва да се консолидира и укрепне.  Георги Гергов каза, че може да смени лидерският пост със позицията на редови социалист. Ако Конференцията го реши, за мен няма драма -  отсече лидерът на социалистите в Пловдив и областта.